Ylä- asteella alikulkutunnelissa, kun opettajat polkivat epäilevän verkkaisesti tuntureineen ohitsemme, paloi henkkamaukan vanttuihin mustia pieniä pistävän lemuavia lovia. Kotona ääneen paheksuttiin, että vieläkö se kuopus syö käsineitään. Alusta loppuun se oli aika mysteeristä. Että miten sitä sitten valitsikin kultakimalteisen vaihtoehto A:n sijaan sen rosoisen B:n. Vain päätyäkseni reunalle, jossa maailma on muutakin kuin kaunis. Pohjalle retkahtaminen ei sovi kuvaan. Se on liioiteltua, epämääräistä ja vanhanaikaista, ja herättää lähinnä vastenmielistä vastarintaa. Koska aina voi vajota syvemmälle ja ainan jälkeenkin, voi vajota syvemmälle, näin pohjaa on äärimmäisen hankala, jollei mahdoton nähdä saatikka määritellä.

                      Toiset ostaa M6- sarjan Cabriolet BMW:n 234 000 eurolla velkaantumatta ja toiset ostaa porkkanasose pilttiä pikkuiselleen pikavipillä. Kauppa- ja teollisuusministeriön teettämän selvitystutkimuksen mukaan näin meillä täällä tänään Suomessa, tuhansien järvien maassa, sinisten taivaiden suojissa, jossa tiheään kasvaneet kuusipuut tuskin suojaavat sinisten silmien avoimelta tuijotukselta. Lähtökohtien ja tulevaisuudennäkyminen on suhteellisen turhauttavaa sanoa olevan samat varallisuuteen, asuinpaikkaan ja perhetaustaan katsomatta. Vankeinlaitokset ovat täynnä toisen polven työttömiä, päihteidenkäyttäjiä ja psykopaatteja, jotka ovat saaneet potkuja päähänsä ennen kuin heidän kallo ehti kovettua taikka niska jäykistyä. Silti perheensä teloittaa tuo ala- asteen pidetty opettaja ja koulutoverinsa teurastavat nuo keksiluokkaiset ydinperheiden aikaansaannokset. Sympaattinen professori opastaa lempein ottein tulevia opettajan alkuja, vaikka hänen lapsensa löydettiin vasta survoutuneina kiskojen välistä, vierestä ja päältä.

                      Pieleen menon kaavaa voi ehkäpä jälkikäteen hieman hahmotella, mutta ennustaa sitä ei voi. Kaikki haluu tietää, muttei kukaan uskoa, kuka haluaa nopeuttaa kenenkin maallista vaellusta. Se, että nyt on kaikki hyvin, ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki olisi aina ollut hyvin. Ja jos kaikki on aina ollut hyvin, ei tämän hetken tarvitse olla erinomaiselle sukua. Nauravasilmäinen menestyjä, kiltti, kiva ja nätti tarvitsee tuokin ennemmin tai myöhemmin apua ja armahdusta.